Populaire FAQs

Datum Actie Opmerkingen

Begindatum

(Voor het einde van prioriteitsjaar van de eerste indiening)
Indiening van de internationale (PCT-) octrooiaanvraag met inroeping van prioriteit en betaling desbetreffende taksen. Deze aanvraag zal grotendeels de inhoud van de vorige aanvraag overnemen, desgewenst aangevuld en aangepast.
Een wereldwijde of PCT- octrooiaanvraag wordt meestal ingediend met inroeping van prioriteit van een eerder ingediende aanvraag (bv. een BE-, EP- of NL- indiening). Door deze weg te kiezen, worden eventuele kosten uitgesteld.
De landen waarin bescherming gewenst is en de bijhorende kosten, dient men niet na 12 maanden (einde van prioriteitsjaar) op te geven, pas na 30 maanden van de eerdere indiening.
Tussen de tweede en vijfde maand
Nieuwheidsrapport en opinie van de octrooieerbaarheid
Het Europees octrooibureau voert, op basis van de conclusies in de aanvraag, in opdracht van het Internationaal octrooibureau een nieuwheidsonderzoek uit. Er wordt ook een rapport en beoordeling opgemaakt van de octrooieerbaarheid van de uitvinding.
Na zes maanden of achttien maanden na prioriteitsdatum
Publicatie van de aanvraag
 
Binnen de drie maanden na het ontvangen van nieuwheidsonderzoek
Keuze maken met of zonder preliminair onderzoek (Chapter II)
Indien keuze wordt gemaakt om de Chapter I- procedure uit te voeren (nieuwheidsonderzoek met octrooieerbaarheidsopinie), dan vindt geen onderzoek plaats.

Wordt er voor een Chapter II-procedure gekozen, dan zal in deze procedure de octrooieerbaarheid worden onderzocht. Dit heeft als voordeel dat er feedback kan bekomen worden over aanpassingen of argumenten voor het starten van de nationale of regionale fase.
 
Verder onderzoek via de Chapter II- procedure.
Het indienen van een antwoord op een verkregen onderzoeksrapport is aangewezen om de bezwaren te weerleggen. Hoe meer bezwaren kunnen worden weerlegd of bijgewerkt, hoe positiever het Internationaal Preliminair Examinatie Rapport is.
Voor de achttien maanden
Voorlopig beoordelingsrapport wordt na de Chapter II verkregen.
Het internationaal voorlopig oderzoeksrapport is een verslag waarin de octrooieerbaarheid van de uitvinding wordt uiteengezet. De bevoegde onderzoeker zal zijn visie geven over de nieuwheid of inventiviteit van de conclusies.
Dit rapport wordt later ook naar de gekozen landen verstuurd.
Binnen de achttien maanden
Einde van de internationale aanvraag; aanvang van de nationale of regionale aanvragen op basis van de internationale aanvraag
 
De PCT- aanvraag wordt omgezet in nationale aanvragen die verder worden behandeld volgens de nationale wetgeving.

De omzetting van de internationale aanvraag naar een nationale of regionale aanvraag kan voor sommige of voor alle landen van de internationale octrooi conventie van start gaan.

De kosten voor een nationale of regionale aanvraag na een PCT-procedure zijn overeenkomsting met de kosten voor het rechtstreeks indienen van de nationale aanvragen in elk land. echter het onderzoek zal sneller en effectiever verlopen met een positief beoordelingsrapport.