Populaire FAQs

 

Elk bedrijf dat investeert in onderzoek, ontwikkeling en marketing van een innovatief product, heeft behoefte aan efficiënte bescherming tegen namaak.

 

Daarom is een geregistreerd Europees gemeenschapsmodel (European community design) vaak bruikbaar als de vorm van een product, die nieuw is en een individueel karakter heeft, beschermd moet worden. Een geregistreerd model is vaak onderschat in zijn draagwijdte; het kan onder meer een grote rol spelen in het onderscheidend vermogen van nieuwe producten ten opzichte van deze van de concurrent.

Een geregistreerd model heeft bescherming vanaf de indieningsdatum en dat voor 5 jaar. Hierop kan de bescherming verlengd worden met telkens 5 jaar en dat voor een maximum periode van 25 jaar. In geval van namaak is het belangrijk dat de indieningsdatum en het auteurschap van een model bewezen kunnen worden, zo wordt het model beschermd tegen identieke en/of gelijkvormige kopieën.

 

Een aanvrager van een model kan ook meervoudige modellen indienen in één aanvraag, zolang ze voor dezelfde soort toepassingen zijn (uitgezonderd bij versiering); op deze manier kan men verschillende kosten reduceren. In vergelijking met de tijdspanne voor een octrooi- of merkaanvraag, zijn de modelaanvraag en registratie snel én goedkoop.

Bovendien kan de registratie slim gebruikt worden, door dit samen te doen met andere intellectuele eigendomsrechten zoals merken, octrooien en copyright. Kortom; een geregistreerd model kan een vermarktbare aanwinst zijn en beschermt uw vorm tegen namaak of kopiëren. Het biedt bovendien een defensief voordeel en betekent een meerwaarde die verhandeld of in een licentie gegeven kan worden.

 

Een geregistreerd model is dus zeker uw investering waard!

 

Bron: Fortify

Gerelateerde artikelen: 'Modellen' - 'Wat is de levensduur van een model?'

Terug naar overzicht