Modellen

Modelregistratie

Bij innovaties denk je vaak aan praktische en vindingrijke oplossingen van een probleem. Maar vormgeving of design kan ook nieuw zijn. Jouw vormgeving heeft veel energie en investeringen gevraagd in ontwikkeling en creativiteit. Die nieuwe vormgeving of look & feel kunnen beschermd worden door een model of modelregistratie. 

Graag gaan we met jou na welke kenmerken van jouw vormgeving of model vernieuwend zijn. En hoe deze het best beschermd wordt in Europa of internationaal. We helpen jou bij het uitwerken van een goede strategie inzake modelbescherming. Daardoor rendeert jouw investering in design optimaal.

bescherming vormgeving
model registratie beschermt vormgeving

Voorwaarden modelregistratie: nieuw & eigen karakter

De vormgeving of 3D – uiterlijk van een product of de versiering kan je beschermen door een modelregistratie. Hiervoor zijn de voorwaarden dat het model nieuw is en een eigen karakter heeft ten opzichte van bestaande modellen. Een modelregistratie beschermt jouw vormgeving in een bepaalde regio en voor een bepaalde duurtijd.

Model enkel esthetisch

Het uiterlijk of de vormgeving zijn lijnen, omtrek, kleuren, vorm, textuur of materialen van een voortbrengsel zelf of de versiering ervan. Zo kan je ook 2D – tekeningen beschermen als model. 

Als een vormgeving naast een esthetisch ook een technisch effect heeft, of een uitvinding is, moet ze beschermd worden als model én ook eventueel als octrooi. Een product met uitsluitend een technische functie kan geen modelregistratie verkrijgen.

Voordelen modelregistratie

Een modelregistratie biedt vele voordelen zoals:

registratie kan geld opleveren door bijvoorbeeld uitgifte van licenties

5-jarige bescherming verlengbaar tot maximum 25 jaar

Europese registratie geeft bescherming in 27 lidstaten

registratie vormt een verkoopargument voor uw verdelers of afnemers

Onze expertise inzake bescherming vormgeving

Onze modelgemachtigden vormen de schakel tussen de creatieve ontwerper en de officiële bureaus waar een model kan geregistreerd worden. Zij zorgen ervoor dat uw model optimaal beschermd wordt.

De gemachtigden volgen het verloop op. Ze delen de procedure mee. En zij verwittigen jou tijdig om de hernieuwingstaks te betalen. De deskundigen kunnen jou tevens bijstaan bij eventuele betwisting en/of namaak van uw vormgeving of model.

Procedure modelregistratie

Voor een efficiënte bescherming van jouw vormgeving registreer je best een model. Laat onze ervaren modelgemachtigden jou begeleiden om de slaagkansen te verhogen. In het registratieproces moet er immers met vele factoren rekening gehouden worden.

Wil je meer weten over de procedure van een modelregistratie?

Staat jouw vormgeving op punt om te beschermen?

Onze Modeldeskundigen

Belgian Patent Attorney

European & Belgian Patent Attorney

European Patent Attorney - CEO

European Design Attorney

Back to top