Merken

Merkregistratie

Een merk is een teken dat dient ter herkenning van jouw producten en/of diensten en deze onderscheidt van die van anderen. Dit kan een woord, logo, afbeelding, afkorting, slogan of getal zijn, of een combinatie hiervan. Minder voorkomende merken zijn verpakkingen, productvormen, kleuren en geluiden. 

Vooraleer je een merk begint te gebruiken, is het verstandig om op voorhand na te gaan of het nog wel beschikbaar is. Zo vergroot je je kans op een geldige deponering van je merk en kan je mogelijke risico’s beperken of uitsluiten

logo registreren
merk beschermen

Belang merkregistratie: goede merknaam

Het belang van een merk wordt vaak onterecht onderschat, vooral door kleine zelfstandigen of KMO’s. Een merk vormt immers een waardevol onderdeel van een onderneming; het kan niet alleen de positie ten opzichte van de concurrentie verbeteren, maar een merk wekt ook vertrouwen bij de klant. Enkel de registratie van een merk biedt voldoende bescherming en zorgt ervoor dat jouw onderneming het alleenrecht en zekerheid in gebruik krijgt, waardoor het makkelijker wordt om inbreuken aan te pakken. 

Onderscheidende kracht van een merk

Een merk moet zich voldoende onderscheiden ten opzichte van andere producten en diensten. Het moet onmiddellijk duidelijk kunnen maken van welke ondernemer ze afkomstig zijn. Een aantal soorten tekens worden nooit toegestaan als merk. Tekens die in strijd zijn met de openbare orde, tekens die het publiek kunnen misleiden of tekens die overeenstemmen met beschermde producten kunnen niet geregistreerd worden als merk. Het merk mag bovendien geen aanleiding geven tot verwarring met een algemeen bekend merk, ook wel ‘notoir’ merk genoemd zoals bijvoorbeeld Coca-Cola®

Een merkregistratie betekent alleenrecht

Een merkregistratie geeft het exclusief recht en laat toe om investeringen inzake naam- en logo-ontwikkeling, marketing en huisstijl veilig te stellen tegen gebruik in de sector van een identiek of gelijkend teken. Een merk kan gedeponeerd worden in de Benelux, Europese Unie, nationaal of op internationaal niveau. De keuze van het register is afhankelijk van de regio waarin een onderneming actief is of actief zal worden. In de meeste gevallen is een merkregistratie 10 jaar geldig en kan deze telkens verlengd worden voor dezelfde periode. 

Deskundigheid door merkgemachtigden

Omdat elke ondernemer andere behoeften heeft, denk maar aan de verschillende producten en/of diensten die hij aanbiedt en de regio waarin hij actief is, nemen we graag de tijd om na te kijken op welke manier jouw merk het best beschermd wordt. Onze ervaren merkengemachtigden begeleiden je stap per stap met de merkdeponering zowel in binnen- als buitenland. Zij kunnen waardevol advies geven bij opzoekingen, bescherming, registratie en verdediging van jouw merk. 

Meer weten over inbreuken op jouw rechten?

Procedure merkregistratie

Een merkregistratie is een complex en bont proces waar er met vele factoren rekening gehouden moet worden. Laat ons team jou begeleiden en bekom zo een efficiënte bescherming van jouw merk of logo.

Meer weten over de procedure van merkregistratie?

Weet je graag of jouw merk conflictvrij is?

Onze Merkendeskundigen

European & Benelux Trademark Attorney

European & Benelux Trademark Attorney

European & Benelux Trademark Attorney

European Trademark Attorney

Back to top