De Rubiks Kubus was in de jaren 80 een ware hype. De Rubiks Kubus bestaat uit zes vlakken met drie kolommen met drie blokjes. De kolommen kunnen in twee richtingen draaien namelijk verticaal en horizontaal. Het merk Rubiks Kubus is van de vennootschap Seven Towns. Het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie schreef de kubus in 1999 in als "driedimensionale puzzel". Het Hof heeft echter nu deze registratie als Europees merk vernietigd.

 kubus patent te niet gedaan

Bij de inschrijving is namelijk geen rekening gehouden met het draaivermogen zulk een kubus heeft. Het Hof zegt wel dat de kubusvorm en de roosterstructuur van de vlakken twee onderscheidende kenmerken van de puzzel zijn. Maar men kan de verschillende blokkenrijen ook draaien. Deze karakteristiek is technisch en dus niet een merk.

Simba toys verzet zich tegen de registratie van de Rubiks Kubus en geeft als argument dat het draaivermogen van de Rubiks Kubus als octrooi beschermd moet worden niet als merk.

Het Hof wijst erop dat bij een eventuele nieuwe aanvraag tot registratie, rekening moet gehouden worden met het draaivermogen van de kubus.

Bron: deredactie.be