De overheidssteun en subsidies voor ondernemingen en innovatie zijn de voorbije maanden drastisch vereenvoudigd. Dit is positief nieuws voor de ondernemer.

innovatie subsidie steun vlaanderen

 

Het aanbod aan subsidies voor innovatie en investeringen was de laatste jaren niet duidelijk meer. Zo vonden vele ondernemingen hun weg niet meer terug in dit talrijke aanbod of waren zij zelf niet op de hoogte dat een bepaalde subsidie bestond. Ondertussen zijn er heel wat vereenvoudigingen doorgevoerd.

Hieronder een korte opsomming:

 

Steun voor KMO

In 2016 werden de kmo-portefeuille en de kmo-groeisubsidie vereenvoudigd. Zo is er weer duidelijke financiële ondersteuning voor diensten die de professionalisering van een onderneming verbeteren. Dit houdt ook de ondersteuning van groeitrajecten in. Een paar voorbeelden hiervan zijn het verkennen van nieuwe markten, het volgen van opleidingen en het inwinnen van advies bij experten.

 

Innovatiesteun

In 2017 is de innovatiesteun of innovatieaftrek diepgaand hervormd en duidelijker geworden. Er zijn nu twee subsidietypes in dit gebied: onderzoeksprojecten en ontwikkelingsprojecten.  Deze twee zijn verschillend, maar zijn ondertussen ook complementair.

 

Het subsidieaanbod wordt dus overzichtelijker en toegankelijker voor bedrijven en dit zowel voor grotere als kleinere bedrijven. De procedures zijn zelf sneller en klantvriendelijker. Verder houden de beoordelingscriteria rekening met de hedendaagse realiteit in de onderneming en de aanvraagdocumenten zijn gebruiksvriendelijker opgesteld.

Deze hervorming is positief en zal er voor zorgen dat bedrijven meer innovatie zullen ontwikkelen, gebruiken en laten beschermen. Ook voor kleinere bedrijven is dit nu gemakkelijker geworden. Deze innovatieboost zorgt dan weer voor extra economie in Vlaanderen.

De overheid is klaar voor een stijging in het aantal aanvragen voor steun of subsidies en verhoogde daarvoor haar financiële middelen. Het is dus nu het moment om uw projectvoorstellen in te dienen.

 

Indien u bescherming wenst voor uw projecten, contacteer ons of bel ons op het nummer 03/225.00.60 voor meer informatie betreffende dit onderwerp.

Gerelateerde artikelen: Samenwerking tussen Octrooi en Merken bureau M.F.J. Bockstael en Steppenwolf / Innovatie Aftrek voor ondernemingen