Patent opzoeken kan inspireren

Patent opzoeken voor innovatie

Innovatie is een cruciale voorwaarde voor de ontwikkeling en invoering van nieuwe technologieën. Voor het ontstaan van nieuwe technologieën en uitvindingen is er een veelgebruikt model genaamd de “levenscyclus van technologie”. De levenscyclus van technologieën kan worden onderverdeeld in 4 stadia:

– Vinding;

– Onderzoek,

– Onderzoek en Ontwikkeling(R&D);

– Marktontwikkeling;

– Commerciële verspreiding.

Octrooien of patenten kunnen een prominente rol spelen in de ganse levenscyclus van een technologie. Concurrerende technologieën kunnen worden beschermd door een patent en in licentie worden gegeven aan derden om commerciële mogelijkheden uit te breiden. Weten hoe je beschikbare patent databases of zoekmachines (soms gratis) moet gebruiken, is daarom een sleutel tot het intelligent bevorderen van onderzoek en technologieën.

Hoe een patent zoeken?

Er zijn veel patent zoekmachines om een patent onderzoek uit te voeren. Kiezen van de beste zoekmachine is geen gemakkelijke taak. Om een prior art search uit te voeren, gericht op technologie, zou u een patentdatabase willen kiezen die de meeste patent documenten omvat. 

Wat zijn de beste patent zoekmachines?

Gratis octrooi zoekmachines zijn ideaal om snel een beeld te krijgen maar zijn vaak niet gedetailleerd genoeg. Hieronder vindt u enkele gratis octrooidatabases die u kunnen helpen bij het zoeken en analyseren van octrooigegevens:

● Google Patents
● Espacenet
● Patentscope (WIPO)

patent bewaken

GOOGLE PATENTS

Hoe kan ik een patent zoeken op Google?

Google Patents bevat meer dan 120 miljoen patentpublicaties van 100+ patentbureaus over de hele wereld. Evenals veel meer technische documenten en boeken die zijn geïndexeerd in Google Scholar, Google Books, en uit het Prior Art Archive. Het biedt een goede gebruikersinterface en maakt het lezen van een patent een kwestie van twee klikken. Het biedt ook de optie om de patenten in PDF op te slaan.

Met Google Patents kunt u patenten doorzoeken op basis van de volgende variabelen:

● Zoektermen
● Datum
● Gevolmachtigde
● Uitvinder

Dit kan verder worden ingedeeld met de volgende filters:

● Octrooibureau
● Status (verleend/aangevraagd)
● Type (octrooi/ontwerp)

Google biedt een gemakkelijk te begrijpen handleiding om de beste zoekopdrachten uit te voeren naargelang de behoeften van de gebruiker. En als u een patent of octrooi in een andere taal tegenkomt, kan Google Patents het patent vertalen naar de taal van uw keuze.

ESPACENET

Hoe zoek ik een patent op Espacenet?

Espacenet bevat gegevens over meer dan 65 miljoen patenten uit 90 landen. Sommige landen bieden de volledige tekst, andere alleen de aanhaling en de samenvatting.

U kunt naar patenten zoeken op Espacenet door te kiezen voor een van de onderstaande opties:

Slim zoeken: u kunt maximaal 20 zoektermen invoeren (maximaal tien termen per doorzoekbaar bibliografisch gegeven), met of zonder veldaanduidingen.

Geavanceerd zoeken: u kunt een diepgaande zoekopdracht uitvoeren met de volgende variabelen:

○ Titel
○ Samenvatting
○ Publicatienummer
○ Nummer van de aanvraag
○ Prioriteitsnummer
○ Publicatiedatum
○ Aanvragers
○ Uitvinder(s)
○ CPC
○ IPC

Classificatie zoeken: u kunt naar patenten zoeken op basis van CPC (Coöperatieve Octrooi Classificatie)

De website biedt een video tutorial op bijna elke pagina, voor optimaal gebruik. Espacenet biedt ook de mogelijkheid om een patent een ster te geven in het tabblad “Mijn patentlijst”, of om het originele patent in PDF te downloaden.

PATENTSCOPE DOOR WIPO

Patentscope bevat 100 miljoen patentdocumenten, waaronder 4,2 miljoen gepubliceerde internationale octrooiaanvragen (PCT). Via deze website kunt u zoeken in patenten of octrooien, handelsmerken, industriële ontwerpen, geografische aanduidingen en de gloednieuwe databank waarin u kunt zoeken naar plantenrassen (PLUTO Plant Variety Database).

Hoe zoek ik een patent op in Patentscope?

Het standaardscherm dat u wordt gepresenteerd is Eenvoudig zoeken. De eenvoudige zoekoptie is vrij eenvoudig te gebruiken, en de resultaten spreken voor zich. U kunt het naamveld gebruiken om te zoeken naar een uitvinder, rechtverkrijgende, aanvrager, enz. In de optie Geavanceerd zoeken, kunt u gebruik maken van nabijheidsoperatoren en ook de stam-functie. Stemming beschouwt uw trefwoord als root en zoekt naar andere termen die hieruit voortkomen.

Patenscope biedt u ook video tutorials voor elk type zoekopdracht.

Klaar om een patent op te zoeken?

Nu we de meeste van de gratis patentdatabanken en patentzoekmachines op een rijtje hebben gezet, kunt u beginnen met patent op te zoeken en inspiratie opdoen voor jouw volgende uitvinding. Wanneer het aankomt op het doen van een onderzoek naar de stand van de techniek voordat u een patent aanvraagt, raden wij u ten zeerste aan om met een gemachtigde te spreken voor advies en begeleiding.

Klaar om te starten met patentopzoekingen? Neem dan contact met ons op.

Hulp nodig bij het zoeken naar een patent?

Back to top