Circulair bouwen: duurzaam en steeds vaker een eis
Aangezien 30% tot 40% van ons afval uit de bouwsector komt, heeft de manier waarop we bouwen een grote invloed op onze ecologische voetafdruk. Daarom wordt omschakelen naar circulair bouwen steeds belangrijker en is het sinds enkele jaren ook een voorwaarde bij de gunning van publieke gebouwen. Het gebruik van circulaire bouwmaterialen ligt hierbij aan de basis.
Facadeclick is een relatief nieuwe bouwtechniek waarbij traditioneel uitziende gevelstenen, zonder mortel, worden gestapeld en in elkaar worden geklikt met verbindingsstukken. Men put met deze techniek geen eindige grondstofvoorraden uit. Facadeclick constructies, verbindingsstukken en alle onderdelen zijn volledig herbruikbaar. Dit alles zorgt voor een positieve impact op het milieu. De bouw met Facadeclick helpt mee aan een lagere CO2 uitstoot door het weglaten van mortel. Vervolgens helpt ook het hergebruiken van de onderdelen mee aan een duurzame toekomst.
Milieuvriendelijke productie
Het produceren van onderdelen voor Facadeclick is minder belastend voor het milieu dan klassieke bouwtechnieken. De verbindingsstukken produceert men met 100% groene energie en HDPE, één van de meest duurzame kunststoffen. Bovendien is HDPE ook 100% recyclebaar na gebruik. Voor de productie van gevelstenen gebruikt men gerecycled materiaal. Deze productietechniek draagt bij tot een lagere ecologische voetafdruk.
Geen compromissen in ontwerpmogelijkheden
Sinds 2020 is er een partnership met verschillende gevelsteenfabrikanten. Dit zorgt voor een enorme uitbreiding van de mogelijkheden. Zo ben je als architect niet beperkt in de ontwerpmogelijkheden.