Bij onderhandeling of bespreking van uw uitvinding met derden is het, indien een octrooiaanvraag nog niet is ingediend, aangewezen om een geheimhoudingsovereenkomst te ondertekenen. Als ondernemer is het aanvragen van een patent niet altijd de meest effectieve manier om uw innovatie te beschermen. Er zijn situaties waarin volstrekte geheimhouding een betere optie is.
Wanneer is geheimhouding gewenst
Het geheimhouden van een innovatie of know-how is aan te raden, en primeert op het aanvragen van een patent in volgende gevallen:
- U het bedrijfsgeheim permanent intact wilt houden;
- Uw concurrent niet kan zien aan het product hoe het is gemaakt;
- De belangrijke onderdelen van het product niet door analyse achterhaald kunnen worden.
Voordelen van geheimhouding
Een bedrijfsgeheim kunt u permanent intact houden (denk aan het recept van frisdranken). Als u een octrooi aanvraagt, wordt het na ongeveer 18 maanden op het internet gepubliceerd. Bij verlening van een octrooi, houdt het alleenrecht na maximaal 21 jaar op.
Trade secret directive
Wij adviseren dat het voldoet aan de vereisten van de ‘Trade Secret Directive’ indien u kiest om uw innovatie, of een deel daarvan, geheim te houden. Dit is een richtlijn van de Europese Unie, bedoeld om schade door het uitlekken van bedrijfsgeheimen of know-how te voorkomen. Het geeft bovendien de mogelijkheid om een schadevergoeding te verkrijgen als dit toch gebeurt. Zo kunt u bijvoorbeeld ook juridische stappen ondernemen tegen een concurrent die bijvoorbeeld door het inhuren van één van uw medewerkers probeert om uw bedrijfsgeheimen te ontfutselen.
Dit kan Bureau M.F.J. Bockstael voor u betekenen:
Om de rechten die de ‘Trade Secret Directive’ biedt te vorderen, is het van belang dat u het bedrijfsgeheim goed omschrijft en vastlegt. De procedure dient met uiterste zorg aangepakt te worden. Wij overlopen daarom samen met u de volgende vragen:
- Wat houdt het bedrijfsgeheim in?
- Wie heeft er toegang tot dit bedrijfsgeheim?
- Hoe wordt er met de informatie rond dit bedrijfsgeheim omgegaan?
- Welke procedures zijn er om de geheimhouding te garanderen?
- Wordt het beleid rond geheimhouding binnen uw organisatie regelmatig beoordeeld en bijgesteld?
Bureau M.F.J. Bockstael kan u helpen om uw bedrijfsgeheim vast te leggen. Hierdoor heeft u, bij een eventuele schending van het geheim, voldoende juridische gronden om een proces aan te spannen.
Kosten geheimhouding
Voor het vastleggen van uw bedrijfsgeheim volgens de voorwaarden van de ‘Trade Secret Directive’ brengen wij ons uurtarief in rekening.
Neemt u gerust contact op met één van onze octrooigemachtigden of bel 03/225.00.60 om een vrijblijvende offerte te ontvangen voor uw specifieke situatie of geheim. Indien u bescherming wenst door een octrooi, merk of model, kunnen wij u uiteraard vrijblijvend een eerste advies verlenen.