Innoptus Solar Team stelt zijn nieuwe zonnnewagen Infinite voor

Innoptus Solar Team stelt zijn nieuwe zonnewagen Infinite voor

Infinite

Afgelopen weekend stelde het Solar Team zijn allernieuwste Solar Car voor.

De officiële persvoorstelling vond plaats op 14 juli aan het Havenhuis in Antwerpen waar de wagen werd onthuld voor de aanwezige pers onder het toeziend oog van Luc Sels, de rector van KU Leuven. Gedurende 15 maanden werkte het team samen aan het ontwerp en de bouw van de tiende Belgische zonnewagen, die nu eindelijk officieel kon worden voorgesteld aan het publiek. Naast de onthulling werd ook een gedetailleerd overzicht gegeven van de weg die het team voor de onthulling aflegde.

Infinite Piloot

Het team heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan zijn nieuwe Solar Car: van concept en design, naar de productie van alle onderdelen tot de uiteindelijke bouw van de wagen. Momenteel wordt de wagen getest in aanloop naar de World Solar Challenge in Australië waar het Solar Team zijn titel zal verdedigen.

 

Het afgelopen jaar werd het team met verschillende uitdagingen geconfronteerd. Stijn Vos, aerodynamisch ingenieur van het team, vertelt: “Met het aerodynamisch departement willen we de wagen graag zo klein mogelijk ontwerpen om zo min mogelijk luchtweerstand te hebben. Tegelijk moeten alle systemen zoals het zonnepaneel, de piloot, de wielen… wel nog steeds met voldoende speling in de wagen passen. De juiste balans hierin vinden was zeker een van de grootste moeilijkheden.”

Infinite 2

“Elk jaar proberen we zoveel mogelijk innovaties in de wagen te steken die ons meer kans geven op een overwinning in de Bridgestone World Solar Challenge.”, gaat Ebert Kiekens, Low Voltage Ingenieur verder. “Al enkele jaren aan een stuk zijn we bezig met een grote energetische innovatie. Het idee van een innovatie is de eerste stap, maar vaak is het een uitdaging om te zoeken naar welke informatie er al op de markt is en welke ook relevant is voor het bouwen van een zonnewagen.”

 

Het team van 20 gemotiveerde ingenieursstudenten slaagde erin om de uitdagingen met succes op te lossen. Stijn Vos: “De sleutel tot succes bleek uiteindelijk een nauwe en goede samenwerking tussen alle departementen te zijn. Wekelijkse meetings met het energetische en mechanische departement hebben ons de juiste balans doen vinden om de meest efficiënte wagen te ontwerpen. Na veel onderzoek, talloze simulaties en enkele korte nachtjes zijn we er uiteindelijk in geslaagd de meest aerodynamische zonnewagen te ontwerpen die België ooit gezien heeft. Dit is een prestatie die ik voor altijd zal koesteren!”

Daarnaast ging het team ook op zoek naar de kennis van experts in het vakgebied. Bij de start van de productie van een zonnewagen gaat het team op zoek naar de beste Belgische partners om hen te ondersteunen in de ontwikkeling van de wagen. Vanuit het technisch departement was het duidelijk dat ze een heel aantal innovaties in de wagen wilden. Hierin speelde Bureau M.F.J. Bockstael een belangrijke rol.

 

Jochen Valcke, verantwoordelijke Business Relations & Events, legt uit: “Door te steunen op ons netwerk aan contacten en sponsors probeerden we in contact te geraken met de geschikte partners. Zo kwamen we ook in contact met Bureau M.F.J. Bockstael dat voor ons duidelijk een meerwaarde kon vormen op vlak van onderzoek rond innovaties die nog maar net of zelfs nog niet op de markt te vinden zijn. Samen met Bureau M.F.J. Bockstael hebben we een kritische blik geworpen op een aantal van de innovaties die we aan het onderzoeken waren. Zij hebben hun kracht dan ingezet op waar ze het best in zijn, het opzoeken van informatie in octrooidatabanken om ons zo nieuwe inzichten te geven rond deze innovaties.”

 

“Dankzij tonnen ervaring in het intellectuele eigendom heeft Bockstael ons enkele innovatieve ideeën kunnen aanbieden. Deze gaven ons een andere, nieuwe blik op de feiten om ook de moeilijkste problemen op te lossen!”, gaat Stijn verder.

Dit alles heeft uiteindelijk geleid tot de Infinity Solar Car. Opvallend aan de nieuwe zonnewagen zijn de toevoeging van een vin die zorgt voor extra stabiliteit en de drie wielen. Een wiel minder resulteert in minder wrijving, wat gunstig is voor het energieverbruik.

Daarnaast verbeterde het team ook zijn zelf ontwikkelde elektromotor, die een rendement heeft van 98% wat hoger is dan het rendement van eender welke motor op de markt. De duurzame zonnecellen, de verbeterde batterij die het mogelijk maakt om zo’n 900 kilometer te rijden zonder zonne-energie op te vangen en het ultralichte maar toch supersterke composietmateriaal waarvan de wagen gemaakt is, maken het geheel af.

Het doel is natuurlijk om de World Solar Challange in Australië te winnen die zal plaatvinden in oktober. Met zijn vorige wagen haalde het, toen nog, Agoria Solar Team de winst binnen bij de World Solar Challenge in 2019.

Overwinning 2019

De teamleden blikken al vooruit: “Eén moment waar ik in het bijzonder nog naar uitkijk is de line-up voor de race in Australië. Hier zullen meer dan 50 teams met hun zonnewagen aanwezig zijn. Het vooruitzicht om al die verschillende ontwerpen te mogen aanschouwen en deze te linken aan ons eigen harde werk, is een gedachte waar ik nu al kippenvel van krijg!”, zegt Stijn Vos.

 

Ebert Kiekens treedt hem bij: “Ik kijk enorm hard uit naar de reveal van de wagen en concepten van de andere teams. Ook zij hebben jaren in het ‘geheim’ aan een innovatie gewerkt. Elke keer opnieuw zien we nieuwe dingen verschijnen die soms ook interessant kunnen zijn om zelf eens te simuleren en de invloed hiervan te bekijken.”

 

Jochen Valcke kijkt vooral uit naar het einde van de race: “Ik denk dat dat zo een ongelooflijke ontlading moet zijn na 15 maanden intens samenwerken naar één doel en om dat doel dan ook te bereiken. De stress die er ook zal ontstaan tijdens die 5 race-dagen, als die wegvalt, moet een zalig gevoel zijn.”

 

Op 16 juli vond het exclusieve partnerevent plaats, waarbij de wagen officieel werd voorgesteld aan de partners en sponsors van het Solar Team. Bureau M.F.J. Bockstael had als sponsor de kans om de wagen van dichtbij te bewonderen.

 

Geniet mee…

Sponsorevent 1
Sponsorevent 2
sponsorevent 4
Sponsorevent 5
Sponsorevent 3

De volgende stap is de deelname aan de World Solar Challenge die in oktober in Australië zal doorgaan. Wij wensen het Innoptus Solar Team veel succes toe!

Back to top